Bonaire heeft alles wat je wilt in een Caribische vakantie, zoals warm weer, kristalhelder water en een overvloed aan zeeleven. Maar dit kleine eiland is zoveel meer dan enkel een uitstekende en populaire duikbestemming.

Waarom Bonaire je volgende reisbestemming moet zijn

Het kleine eiland Bonaire is slechts 294 vierkante kilometer groot en is misschien wel het best bewaarde geheim van het Caribisch gebied. Bonaire ligt 80 kilometer ten noorden van Venezuela en ver onder de orkaangordel. Het maakt deel uit van de Nederlandse ABC-eilanden, samen met Aruba en Curaçao. Het Nederlandse eiland heeft ongeveer 20.000 inwoners, van wie velen Nederlands, Spaans, Portugees en Engels spreken. Het eiland wordt omringd door wat velen bij de meest spectaculaire duikwateren ter wereld beschouwen. Bonaire combineert 365 dagen met subliem weer, een fascinerende cultuur en adembenemende landschappen.

Wat zijn de bezienswaardigheden op Bonaire?

Een bezoek aan de zoutpiramides van Bonaire

Bezienswaardigheden op BonaireEeuwenlang was Bonaire het centrum van de zoutindustrie in het Caribisch gebied. De creatie van de meest gewaardeerde export van het eiland begint wanneer zout water uit het Caribisch gebied wordt getrokken in een reeks verdampingsvijvers. In de loop van het jaar neemt het zoutgehalte er toe naarmate de zon en de wind het water verdampen.

Het resultaat zijn prachtige roze gekleurde zouten kristallen die ongeveer een tiende van de totale oppervlakte van het eiland beslaan. Door een bezoek te brengen aan deze omgeving, kan je de meest magische manier van Bonaire ervaren. Eenmaal ze gewassen zijn, worden de zuivere zoutkristallen gestapeld in hoge piramides, die vervolgens worden verwerkt en naar de hele wereld worden verzonden. De Cargill organisatie kan er zo’n 400.000 ton zout per jaar produceren!

Het 1.000 Steps Beach

Hoewel het leven op Bonaire al in een ongehaast tempo wordt genoten, gaat er niets boven de rust en de afzondering van Bonaire’s 1.000 Steps Beach. Het is een ongerept stuk wit zand met door de zon gebleekte stukjes koraal. Het dankt zijn naam aan de kalkstenen trap die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het strand vanaf de kalkstenen kliffen erboven.

Bekijk de roze flamingo’s van Bonaire

Bezienswaardigheden op Bonaire

De inwoners van Bonaire houden heel erg van de roze flamingo’s. Zelfs de luchthaven van het eiland is naar hen genoemd. Een leuk weetje over de flamingo is dat hoe ouder een flamingo is, hoe rozer de veren ervan zijn.

De twee beste plaatsen om roze flamingo’s op Bonaire te spotten zijn Goto Lake in het noorden van het eiland en Pink Beach bij de zoutvlaktes.

De gebieden waar de flamingo’s leven worden strikt beschermd door de lokale overheid en zijn niet toegankelijk voor het publiek en de toeristen.

 

Een rondleiding door het droge bos van Bonaire

Bonaire is de thuisbasis van een verscheidenheid aan reptielen, amfibieën en vogels, van kleine gekko’s tot zilveren slangen en tot de geelschouder amazone papegaaien, de meest bedreigde diersoort van het eiland. Op 30 minuten rijden van Kralendijk bevindt zich het Echo Dos Pos Conservation Centre, een organisatie zonder winstoogmerk die streeft naar een stabiele en groeiende populatie van de papegaaien van Bonaire. Het toegewijde team van Echo organiseert er af en toe rondleidingen door het droge bos van Bonaire. Het is een essentiële ervaring voor natuurliefhebbers.

Wandelen langs Kaya Grandi

Bonaire is misschien niet de eerste plaats waar je aan denkt voor het ervaren van een prachtige architectuur, maar Kaya Grandi levert dit zeker wel. Het belangrijkste winkelgebied van Kralendijk, Kaya Grandi, beschikt over kleurrijke gebouwen in een koloniale stijl die dateren uit de late jaren 1800. Je kan er de Jan Art Gallery bezoeken voor de indrukwekkende, op het eiland geïnspireerde olie- en waterverfschilderijen van kunstenaar Janice Huckaby Baillie.

Proeven van de beste cactuslikeur ter wereld

De kadushi-cactus is in staat om tijdens zijn 100-jarige levensduur tot een hoogte van 10 meter te groeien. Het is een van de meest iconische en overvloedige natuurlijke hulpbronnen van Bonaire. De lokale bevolking gebruikt het meestal in soepen, maar de afgelopen jaren heeft de plant nieuw leven gevonden als alcoholische drank.

Je kan de cactuslikeur proeven in de Cadushy-distilleerderij. Opgericht in 2009 door Eric en Jolande Gietman, staat het bedrijf bekend om zijn cactuslikeur en de enige in zijn soort ter wereld. Gemaakt van Kadushi, limoen en sorgo, is deze likeur een heldergroen genot dat ook heel lekker is in een zoete cocktail.